Tehdään yhdessä hyvä Helsinki ja säilytetään Keskuspuisto!


Yli sata vuotta sitten (1914) perustettu Keskuspuisto on helsinkiläisille ainutlaatuinen ja monipuolinen arkiliikunta- ja virkistäytymispaikka.

Metsässä oleskelulla on monin kansainvälisin tutkimuksinkin todettu olevan monia merkittäviä vaikutuksia kehon ja mielen hyvinvointiin: Metsässä mieli virkistyy ja ajatukset "tuulettuvat." Immuunijärjestelmän vahvistuessa infektioita tulee vähemmän ja jopa syövän syntyä ehkäisevien proteiinien aktiivisuus tehostuu. Keskuspuistossa viihtyvät lenkkeilijät ja pyöräilijät, suunnistajat ja ratsastajat, geokätköilijät ja palstaviljelijät sekä talvella hiihtäjät.

Helsinkiläisillä lapsilla on ainutlaatuinen tilaisuus tutustua lähiluontoon perheidensä kanssa. Urheiluseurat voivat käyttää Keskuspuistoa harjoitusmaastonaan. Myös monet kerho- ja päiväkotiryhmät suuntaavat Keskuspuistoon jännittäville luontoretkille. Koululuokat voivat järjestää luonnontieteen opetusta Keskuspuistossa, jonka alueella on tehty havaintoja kymmenistä uhanalaisista eläinlajistoista, joista mainittakoon liito-orava- ja kanahaukkakannat.

Yleiskaavaehdotuksessa suunnitellaan lohkaistavan Keskuspuistosta yli 50 hehtaaria asuntorakentamiseen, vaikka siellä on laskettu olevan yli 2 miljoonaa käyntiä vuosittain. Käyntien määrä tulee nousemaan läheisen Kuninkaantammen noin 3000-5000 hengen asuinalueen valmistuttua ja Kaarelan alueen(Kannelmäki, Kaarela, Malminkartano, Hakuninmaa, Maununneva, Kuninkantammi) väestömäärän lisääntyessä. Yhteensä tämä alue käsittää silloin noin 32 000 asukasta.

Keskuspuiston ja Vantaanjoen korvaamaton ekologinen yhteys katkeaa, mikäli Maunulan Männikkötienvaren rakentaminen toteutetaan. Myös Pirkkolan pururata- ja hiihtolatuverkosto supistuu huomattavasti, jos yleiskaava toteutetaan. Haaganpurossa kutevat taimet ovat uhattuina Hämeenlinnanväylän kaavaillun bulevardirakentamisen myötä.

Jotta näiltä tuhoilta vältyttäisiin on Keskuspuisto säilytettävä nykyisellään ja hoidettava sitä metsänhoidollisin huoltotoimin kuin kruununjalokiveä. Näin on myös linjannut Kaarela-seura, jossa itsekin jäsenenä olen.

Asuntorakentamista tarvitaan toki, mutta ensin tulee määritellä vahvasti helsinkiläisten hyvinvointiin vaikuttavat kaupunkimme elintärkeät elementit. Sen jälkeen kuntapäättäjät miettikööt millaisia asuntoja, minkä hintaisia, minkä kokoisia ja minne kannattaa rakentaa?

Helsingin Kokoomuksen kuntavaaliehdokkaana kampanjoin sanoin ja teoin Keskuspuiston säilyttämisen puolesta ja sinä voit vaikuttaa äänelläsi! Ystävällisesti

Päivi

Kuva: Henri Kotka / Flickr Creative Commons

Uusimmat kirjoitukseni
Arkisto
Asiasanat